Vártúrák

Regéci vár (9 km)

Rákóczi idejében élte fénykorát a már 1285-ben is álló Regéci vár amely egy 624 méteres sziklaszirten emelkedik. Belsőtornyos, szabálytalan formájú hegyi várakhoz tartozik. Itt találkozik a Rákóczi (piros) turistaút és az Országos Kéktúra útvonal.

Boldogkői vár (25 km)

IV. Béla király ösztönzésére emelték a várat a Tatárjárás után. 2002-ben újból elkezdődött a felújítás, ásatási munkálatok és a vár eredeti állagának visszaállítása. A helyi várbarát társaságnak köszönhetően nyaranta várjátékokkal idézik fel a múlt kor eseményeit, hangulatát.

Sárospataki vár (29 km)

Sárospatak legjelentősebb műemléke a Sárospataki vár vagy is a Rákóczi-vár amely a középkorban épült. Eredeti alakjában Perényi Péter építette a várkastélyt 1534 és 1542 között.

Szabolcsi földvár (48 km)

A földvár Európa egyik legjelentősebb földvára mert nem csak a legnagyobb de itt maradt meg a a legeredetibb formában a földvár. Nevét a Tokaj közelében lévő Szabolcs községről kapta. Míg a legtöbb magyarországi földvár az ókorban épült, így a szabolcsi földvár a X. században a magyar honfoglalók által jött létre.

Füzéri vár (59 km)

A Füzér település központjában épült középkori vár, építésének ideje ismeretlen. Legelső említés 1264-ben egy oklevélben esik. Perényiek építették ki és mintegy kétszáz évig uralták. Perényi Péter teremőr a kápolna alsó helyiségében őrizte a nemzeti ereklyénket a Szent Koronát.

facebook logoemail logo